November BeWeegmaand: metingen op de basisscholen

November BeWeegmaand

In Vaals wordt veel aandacht besteed aan gezond zijn en gezond blijven. De basisscholen en gemeente werken hierbij samen.
Vanaf april 2016 is Vaals een JOGG-gemeente, Jongeren op Gezond Gewicht, om zo nog beter te werken aan een gezondere leefstijl voor de jeugd. Ook vanuit het project ‘Kansen voor alle kinderen’, gestart in juli 2016, is een gezondere leefstijl voor jeugd en jongeren een belangrijk thema. De komende 3 jaar gaat de gemeente samen met de scholen en andere partners aan de slag met JOGG en Kansen voor alle kinderen.
De komende 3 jaar worden ook een aantal metingen uitgevoerd. Zo krijgen gemeente en school meer inzicht in de leefstijl van de kinderen en de beweegactiviteiten waaraan ze deelnemen. En wordt duidelijk wat al goed gaat en wat nog beter kan.

November BeWeegmaand
De eerste meting is in november 2016. De ouders vullen in november een vragenlijst in over de leefstijl van hun kind en de beweegactiviteiten waaraan hun kind deelneemt.

Om hun beweeggedrag te meten, dragen de kinderen in november 7 dagen lang overdag een beweegmeter (van maandag tot maandag). Deze beweegmeter meet hoeveel tijd het kind lichamelijk actief is. De kinderen schrijven elke dag, dat ze de beweegmeter dragen, op waar en wanneer ze hebben bewogen en welke activiteit(en) ze hebben gedaan.
Om deze beweegmetingen bij de kinderen uit te voeren is toestemming nodig van de ouders/verzorgers. Daarom krijgen de ouders in de week voor de herfstvakantie een uitgebreide informatiebrief over de metingen en een toestemmingsverklaring. Zonder de ingevulde toestemmingsverklaring kunnen kinderen niet meedoen.
Kinderen en ouders kunnen hun wensen en ideeën om op school en/of in de buurt te zorgen voor een gezondere leefstijl opschrijven. De scholen krijgen elk een financiële bijdrage om (een paar) ideeën uit te voeren. Binnen de JOGG aanpak en Kansen voor alle kinderen zijn ook middelen om wensen en ideeën (samen) uit te voeren.

Na deze meting in 2016, volgen nog metingen in november 2017 en november 2018. Binnen dit onderzoek wordt ook samengewerkt met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD en de Onderwijsmonitor Limburg. Bestaande gegevens van de GGD, de basisscholen en de Onderwijsmonitor Limburg worden gebruikt.
Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van namen of andere persoonsgegevens. Alle gegevens worden anoniem gebruikt. Alle informatie die ouders en kinderen invullen of geven, is vertrouwelijk. Alleen de onderzoeker heeft toegang tot de gegevens. Deze worden ook gecodeerd, zodat niet meer terug te vinden is welke gegevens van welke deelnemer zijn.
Hoe meer ouders en kinderen deelnemen aan het onderzoek, hoe beter we samen kunnen werken aan een gezondere leefstijl voor de jeugd in Vaals.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met :

Samen voor een gezonde jeugd in Vaals!

Githe Clermonts
JOGG-regisseur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
046 850 66 30
06 50 58 99 19

Lotte Prevo

Onderzoeker
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 31 35 04 84
043 388 24 16

Marjolein Wassenberg

Beleidsadviseur Vaals
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
043 306 85 54


Kijk hier op de website van JOGG