JOGG Jongeren op gezond gewicht

Vaals per juli 2016 JOGG-gemeente: Jongeren Op Gezond Gewicht

De JOGG-aanpak richt zich op het terugdringen van overgewicht onder jongeren (0-19 jaar). In samenwerking met de gemeente slaan verschillende publieke en private partijen zoals scholen, ouders en kinderen, sport- en beweegaanbieders, huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere zorgprofessionals, buurtsupers en andere ondernemers en woningbouwverenigingen de handen ineen.

Vaals doet dit lokaal, maar er is ook samenwerking gezocht binnen het Heuvelland. Samen streven we met deze JOGG-aanpak naar een regio waarin alle kinderen en jongeren opgroeien in een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is.

Op woensdag 6 juli hebben de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul hun handtekening gezet onder de JOGG-Heuvelland samenwerking. Het is voor het eerst dat gemeenten in Limburg regionaal gaan samenwerken.
'DrinkWater' is de eerste campagne, waarmee de Heuvellandgemeenten aan de slag gaan. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) ondersteunt met een nieuw lespakket voor basisscholen, Watermakers Limburg. De vijf wethouders ontvingen dit nieuwe lespakket uit handen van Leon Cuijpers van de WML.

November BeWeegmaand
De eerste meting is in november 2016. De ouders vullen in november een vragenlijst in over de leefstijl van hun kind en de beweegactiviteiten waaraan hun kind deelneemt. 

Om hun beweeggedrag te meten, dragen de kinderen in november 7 dagen lang overdag een beweegmeter (van maandag tot maandag). Deze beweegmeter meet hoeveel tijd het kind lichamelijk actief is. De kinderen schrijven elke dag, dat ze de beweegmeter dragen, op waar en wanneer ze hebben bewogen en welke activiteit(en) ze hebben gedaan.
Om deze beweegmetingen bij de kinderen uit te voeren is toestemming nodig van de ouders/verzorgers. Daarom krijgen de ouders in de week voor de herfstvakantie een uitgebreide informatiebrief over de metingen en een toestemmingsverklaring. Zonder de ingevulde toestemmingsverklaring kunnen kinderen niet meedoen. 
Kinderen en ouders kunnen hun wensen en ideeën om op school en/of in de buurt te zorgen voor een gezondere leefstijl opschrijven. De scholen krijgen elk een financiële bijdrage om (een paar) ideeën uit te voeren. Binnen de JOGG aanpak en Kansen voor alle kinderen zijn ook middelen om wensen en ideeën (samen) uit te voeren. >>> Lees meer


Kijk hier op de website van JOGG Ondertekening JOGG overeenkomst JOGG gemeentes Watermakers pakket
 Ondertekening Regionale JOGG overeenkomst  JOGG gemeenten in het Heuvelland  Ontvangst lespakket Watermakers Limburg