Hoe gewoon kan het zijn?

Hoe gewoon kan het zijn?

Meedoen voor iedereen
Meedoen, contacten hebben, zelfstandig zijn, zelf verantwoordelijkheid dragen en je leven vorm geven: een wens voor velen. Voor jong of oud, in Nederland geboren of (ver) daarbuiten, hoog of lager opgeleid, wel of niet beperkt, meer of minder inkomen. 

Vaak is meedoen vanzelfsprekend. Maar soms hebben mensen wat hulp en zorg van anderen nodig.
Wie zijn dan die ‘anderen’? Wiens verantwoordelijkheid is het? Niet meer alleen de taak van de overheid, maar inmiddels ook van ons als samenleving. Aan iedereen wordt gevraagd om een handje toe te steken, zodat meedoen voor iedereen mogelijk wordt.

Hoe doe je dat dan?

Het gebeurt al
Het zit in kleine, alledaagse, haast onzichtbare dingen en in de grotere, meer zichtbare hulp. Het zit in dingen die niet eens veel tijd of energie kosten, maar voor de ontvanger veel betekenen en waardevol zijn.
Zomaar wat voorbeelden: Een boodschap meenemen voor een buur; Even andermans kind ophalen na school; De planten water geven tijdens een vakantie; Met iemand meegaan naar een doktersbezoek; Een lampje ophangen of de herfstbladeren van de oprit vegen.

De laatste decennia werd het meer ‘Ieder voor zich’. Misschien ligt het wat minder voor de hand om wat aandacht, hulp of zorg te bieden aan een ander.
Toch ondersteunen veel mensen een ander. Niet iedereen, niet altijd, niet overal. Maar er zijn genoeg inwoners die wat doen voor een ander. Niet omdat de overheid regelmatig oproept tot ‘burgerparticipatie’. Nee, gewoon omdat het kan.

HOE GEWOON KAN HET ZIJN?
De werkgroep Ouderen (onderdeel Gezond leven in Vaals) laat graag zien hoe gewoon het kan zijn. In woorden, maar vooral in daden!
Vanaf oktober 2015 deelt de werkgroep elke maand een Vlaam van de Maand uit aan een inwoner die iets doet voor een ander(en), de straat of buurt. Die gewoon een handje toesteekt, zorgt dat een ander wat makkelijker zelfstandig kan blijven; die als vanzelf meehelpt met activiteiten in de straat of buurt; die regelmatig zonder te vragen klaarstaat.
De Vlaam van de Maand is een kleine, maar welgemeende waardering voor deze inwoners.

Kent u ook iemand in uw omgeving die volgens u ook D’r vlaam van de Maand verdient? 
Laat het ons weten door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Of stuur een briefje aan Gemeente Vaals, Antwoordnummer 9201, 6290 ZX Vaals.
Beschrijf daarin kort waarom u vindt dat deze inwoner in aanmerking komt de taart en wat hij of zij doet.