Beweegmakelaar - Kom ook in beweging! 

Jolanda Mikic Beweegmakelaar van Vaals beweegt!Jolanda Mikic is sinds 2012 Beweegmakelaar in de gemeente Vaals. Zij ondersteunt inwoners die zelf niet goed in beweging kunnen komen. Omdat ze niet precies weten waar ze terecht kunnen, wat bij hen past of met wie ze kunnen gaan. De Beweegmakelaar kijkt mee naar wat iemand kan, nodig heeft of leuk vindt om weer actief te worden. Zij kent alle mogelijkheden en zoekt samen naar wat het beste past. Dat kan een beweeggroep zijn of sportvereniging, maar dat kan ook vrijwilligerswerk zijn of een maatje zoeken om samen een hobby of liefhebberij op te pakken.

Jo Knops (1941): ‚Na mijn CVA kon ik wel zelfstandig blijven wonen, maar ik zag mijn conditie flink achteruit gaan. Ook ging ik mezelf isoleren. Via Villa Vaals ben ik doorverwezen naar de Beweegmakelaar. We kwamen uit op drie opties: Vitaal 50+, therapeutische fitness en sport-en-spel 40+.
De Beweegmakelaar heeft alle opties samen met mij bezocht, zodat ik kon ervaren wat het beste bij mij zou passen, zeker gezien mijn beperkingen. Zeer prettig, want als slechtziende voel ik me te onzeker om zomaar zelf ergens naar toe te gaan.
Voor mijn conditie ga ik naar therapeutische fitness. Daarnaast ga ik naar een sport-en-spelgroep 40+, ook om samen koffie te drinken en gezellig te kletsen. Ik voel me hier geaccepteerd met mijn beperkingen. Ik wist niet dat er nog zoveel mogelijkheden waren. Ik voel me een ander mens!
Maak gebruik van Jolanda Mikic ! De tijd die ze voor je neemt, haar warme overdracht en nazorg, motiveert om te gaan en blijven bewegen!‘


Klik hier voor de folder over de BeweegmakelaarOok weer in beweging komen? 
Maak dan rechtstreeks een afspraak met Jolanda Mikic 
via 06 12 63 92 63 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De begeleiding door de Beweegmakelaar is gratis.
Een doorverwijzing via bv. huisarts, psycholoog, diëtist, Wmo-consulent of andere hulpverlener is ook mogelijk.

Vrouw, 58 jaar: 'Graag wilde ik gaan wandelen, maar ik durfde niet alleen. Met hulp van de Beweegmakelaar heb ik een wandelmaatje gezocht. Nu genieten we van boswandelingen, maken we uitstapjes naar leuke markten en steden of gaan winkelen.'


Evaluatie van de aanpak Beweegmakelaar
De aanpak Beweegmakelaar is in 2012 gestart als tweejarige pilot. Gaandeweg werd duidelijk dat deze maatwerkaanpak en de persoonlijke invulling door Jolanda Mikic goede resultaten opleverde. In de periode april – juni 2013 is een tussentijdse evaluatie uitgevoerd (door Ellis Gehlen, Bachelorstudent Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht). 

In deze tussenevaluatie werden een aantal aanbevelingen gedaan om de aanpak nog verder te verbeteren. Denk aan het meten van psychisch én sociaal welbevinden, het beter inrichten van het registratiesysteem en meer uitleg aan doorverwijzers. De aanbevelingen zijn ook opgepakt.

Vrouw (1979): 
Ik zat in een totaal isolement, was erg depressief. Mijn enige contact was 1x per week met mijn therapeut. Ik ben dierenarts, maar was mezelf zo kwijtgeraakt dat ik helemaal geen vertrouwen had om mijn vak uit te oefenen. Ook vrienden waren uit zicht. 

Ik woonde thuis met mijn moeder die een zeer ernstige verzamelfobie heeft. De Beweegmakelaar heeft me intensief begeleid. Ze heeft een vrijwilligersplek voor me geregeld bij een dierenarts in de buurt: meelopen tijdens spreekuren en nu draai ik zelf spreekuur en spring af en toe in bij operaties. Ik heb afstand durven nemen en ben op mezelf gaan wonen, waardoor ik ook mensen kan uitnodigen. Ik ben gaan dansen, weer gaan paardrijden, laat honden uit voor anderen en bouw zo nieuwe contacten op. Ik heb nog altijd ondersteuning van de psycholoog, maar veel minder dan eerst. Ik kon ook altijd via de app terugvallen op de Beweegmakelaar als ik het moeilijk had.

Klik hier voor de Tussentijdse evaluatie van project de Beweegmakelaar Tussentijdse evaluatie van project de Beweegmakelaar in de gemeente Vaals: Hoe werkt de Beweegmakelaar, wat zijn tussentijdse resultaten en wat zijn mogelijke verbeteringen voor de toekomst? 

Meneer Rodenburg (1953) Door te starten met senioren fitness, voel ik me energieker. Ik val af en heb meer conditie. Ik neem minder snel de auto, maar ga zoveel mogelijk te voet. Ik kan weer zonder te stoppen de bergen oplopen. Op weg naar fitness, kwam ik steeds langs de bibliotheek. Daar lees ik nu de krant, waarbij ik telkens nieuwe mensen ontmoet. Een mooie combinatie!


Klik hier voor de evaluatie Van april tot juli 2015 is de eindevaluatie van het project De Beweegmakelaar uitgevoerd (door Frank Thissen, Masterstudent Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht).
In deze evaluatie zijn de werkwijze, praktijkervaringen en resultaten van de eerste twee jaar van de pilot Beweegmakelaar onderzocht.
De conclusie was dat de pilot succesvol is. De doelgroep is ruimschoots bereikt, deelnemers kwamen zowel letterlijk maar ook vaak figuurlijk weer in beweging en meer dan 60% van de deelnemers boekten fysieke, sociale en/of psychische vooruitgang.
Daarom is de brede maatwerkaanpak van de Beweegmakelaar structureel opgenomen in de Visie Sport- en beweegbeleid 2015-2020.
Evaluatie ‘Beweegmakelaar’ in Vaals: Werkwijze, praktijkervaringen en resultaten van de pilot Beweegmakelaar.

Vrouw, 75 jaar: 'Ik kwam heel regelmatig bij de huisarts en psycholoog vanwege mijn depressieve klachten. Na mijn gesprekken met de Beweegmakelaar ben ik nu zelf actief als vrijwilligster in zorgcentrum Langedael. Ik ben weer ondernemend, gebruik minder tot geen medicatie. Een hereniging met familie heeft plaatsgevonden door toedoen van de Beweegmakelaar... ik kan weer genieten!'

Cursus valpreventieVan individueel naar gezamelijk
In contact met deelnemers en doorverwijzers pakt de Beweegmakelaar ook signalen, wensen en behoeften op die omgezet worden in collectief aanbod. Denk hierbij aan beweeggroepen voor inwoners met een chronische aandoening, cursus Valpreventie In Balans, een fietscursus of Samen koken, Samen eten.
Brigitte Lups, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Virenze Riagg Ouderenzorg Vaals; ‘Ik gebruik vaak de Beweegwijzer bij advies om (meer) te bewegen. Maar ik ben zelf niet genoeg op de hoogte van verschillen tussen bv. de ene en de andere yogagroep. En wat past het beste?

In beweging komen, letterlijk en figuurlijk, is belangrijk voor mijn cliënten. Nu kan ik hen doorsturen naar Jolanda Mikic, die hen naar de juiste, passende plek kan begeleiden. Ik vraag altijd aan de cliënt zelf hoe het gaat en wat ze ervan vinden. Daarnaast koppelt Jolanda goed terug, ik kan zo volgen waar de cliënt in het traject zit en wat er gebeurt. En positieve ervaringen van de een werken weer stimulerend op de ander, die wat meer bedenkingen heeft.

Ik heb de Beweegmakelaar en haar mogelijkheden inmiddels goed op mijn netvlies zitten. Dat is belangrijk, want anders vergeet je in alle zaken, die al aan de orde komen in je gesprekken met cliënten, om deze mogelijkheid te noemen. Goed om het weer eens in ons werkoverleg van Villa Vaals te bespreken, want ook voor volwassenen en kinderen is de Beweegmakelaar heel geschikt. 
Houd de Beweegmakelaar maar erin!

Beweegmakelaar in de media

Interview uit Envida  Contact uitgave 4/2015 met Jolanda Mikic Beweegmakelaar Artikel uit Dagblad De Limburger  08/12/15  Zelfvertrouwen kweken op de fiets  De Beweegmakelaar in beweging 
 Envida  Contact 4/2015   Dagblad De Limburger  08/12/15  Dagblad De Limburger 21/03/13  Dagblad De Limburger 16/11/2012